Ağaçların ve ahşap ürünlerin özgün bir karbon depolamada yetenekleri vardır. Ağaçlar fotosentez ile CO2 alır ve bunu oksijene çevirerek bize verirler. 1 kg kereste üretmek için bir ağaç 1.47 kg CO2 tüketir ve ve 1.07 kg oksijen de atmosfere döndürür.
O zaman hiç ağaç kesmeyelim mi? Hayır. Aksine ormanların gençleştirilmesi son derece gereklidir. Zira bir ağacın ya da ormanın yaşlandıkça karbon absorbe etme kapasitesi düşer, büyümesi yavaşlar, organik materyal çürümesi hızlanır ve böylece CO2 salmaya başlar. Ekosistemde karbon depolanması devam etmez. Kısaca, yaşlı ormanlara kıyasla yeni ekilen ormanların karbon absorbe etme kapasiteleri çok daha yüksektir. Mesela, bir fidanlık her bir hektarda yaklaşık olarak 1 ila 10 ton arası karbon depolar ve bu 30 yıl böyle devam eder. Bundan sonra ise karbon depolama kapasitesi düşmeye başlar. Bu sebepten, kesilen ağaçları sürekli yenilemek karbon absorbunun devamını garantiler.
Ayrıca, ağaç hasat edildiğinde ve bir ürünün imalatında kullanıldığında, karbon o ürünün içinde depolanmış olarak kalır. Kuru bir ahşabın ağırlığının %50si karbondur. Yani ağacın hasat edilmesi karbonu atmosfere geri döndürmez, bilakis ahşap ürünler karbonun atmosferden temizlenmesinde büyük rol oynarlar.
Son olarak, hasat edilen ağaçlar üretimde kullanılması, hayatımızdaki sağlıklı ve çevre dostu ürünlerin artması demektir. Ahşabın daha çok kullanılması, ahşap gibi çevre dostu olmayan, üretiminde çok fazla fosil yakıt harcanan ve yenilebilir olmayan diğer hammaddelerin kullanımının azalması demektir.